Uppteckning nummer NM-NEU41565

Titel: Slagruta har använts i bygden……….

Upptecknare: Johan Johansson
Meddelare: O. Lind

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Lundvallen

Slagruta har använts i bygden för uppletande av vatten, slagrutan såg ut som teckningen. Den hölls med en gren i vardera knutna handen med handens baksida vänd mot marken. En del gingo böjda med armbågarna stödda mot lårbenen åter andra kunde gå raka. Träslag kunde vara en eller vide, slagrutan torde ej här ha använts för annat ändamål. Några personer som troddes äga övernaturlig förmåga har ej funnits åtminstone i senare tid. Minnen om att några djur kan visa vägen till ställen där vattenådror finns käns ej till. Ej häller kan någon här med hjälp av andra i frågelistan nämnda hjälpmedel finna vatten. Personer som sysslade med uppletande av vattenådror kallades slagrutemän även kvinnor torde förr ha sök vattenådror. Betalningen var liten eller ingen. Uppgiftslämnaren är själv slagruteman och torde ha funnit vatten i ett tjugutal fall, men vill icke beskriva något fall.

Nordiska museet. Frågelista.Sp. 198. "Slagrutan".